Алкохолизъм – един труден път

Свикнали сме да заклеймяваме хората, изпаднали в зависимости и често мислим за тях като за личности без воля и без перспективи в живота. За съжаление това е доста нехуманно и недостойно отношение към хора, които са болни и имат нужда от протегната ръка.

Нека следващият път, когато поставим етикет „пияница” на някого, когото не познаваме, се опитаме да се поставим дори и за миг на негово място и да помислим каква ли е съдбата му и какво ли го е накарало да съсипе живота си. Нека бъдем по-толерантни към различните от нас и не ги приравняваме под общ знаменател, защото не всички алкохолици са и насилници, опасни шофьори и несретници. Алкохолизъм е болестно състояние, което се предава и по генетичен път, а никой от нас няма как да знае, дали ще развие тази зависимост след време и дали ще я предаде на децата си.

Има поговорка „Който се смее последен, се смее най-добре.” Нека не се налага вие да сте тези, на които да се присмиват след време и да поставят етикети. Това е не само много неприятно, но и доста нецивилизовано, но за жалост често срещано на нашите географски ширини. Крайно време е да се започне сериозна социална кампания, свързана с разясняване на това колко опасен е алкохола и какво точно представлява болестта алкохолизъм. Когато хората се запознаят от близо и с подробности с това заболяване, те ще имат по-голяма възможност да помагат с каквото могат на хората край тях, които страдат от това пристрастяване.

В никакъв случай не твърдим, че това ще стане лесно, особено при положение, че става въпрос за доста разпространено заболяване сред българите. Да, въпреки, че не си го признаваме, голяма част от нашите сънародници страдат от алкохолизъм и този порок придобива наистина застрашителни мащаби, което е тревожно.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.