Време е за пелети

Разглеждайки какво предлага пазарът за отопление, погледът ми се спря с особено внимание на печки с пелети. Те изглеждат изключително елегантни и подхождат за всякакъв интериор в дома или офиса, от ретро и класически стил до модерен. Формите на тези печки са изключително стилни и изчистени, а функцията им е зашеметяваща, тъй като работи като вид робот.

Като казвам това имам предвид, че тази печка може да се регулира кога да започне да гори и колко да гори, а накрая, за удобство на притежателя й, и сама да си изхвърли отпадъците в специално пригодено за това чекмедже. Печките за пелети приличат на външен вид до някъде на печките за дърва – камини, с тази разлика обаче във функцията, че са много по-удобни за притежателя. Не се изисква такова робуване като слагане на дърва, непрекъснато чистене на сажди.

Интересно е да споменем, че отоплението с пелети, освен че е най-икономичното съществуващо до този момент, то е и най-екологичното за околната среда, тъй като не изпуска дим и не оставя почти никакви сажди. Цените им варират от 500 до 2 000 евро, но определено си заслужава да се премине на такъв вид отопление, което, освен изброените по-горе свойства, гори и издава много по-добра и силна топлина, от колкото, например, дават дървата за огрев.

Що се отнася до самите пелети, то те се произвеждат от чиста дървесина, от горски дървета, имат малка цилиндрична форма и са с много гладка повърхност, като същевременно са много леки и компактни. Могат да се съхраняват лесно навсякъде, тъй като са добре пакетирани и не заемат особено пространство. Изхождайки от казаното до тук относно печките с пелети, и имайки предвид ефективността на материала и изключително доброто затопляне с него, както и добрата му цена, изобщо не подлежи на съмнение, че веднага при първа възможност, ще закупя тази печка с гранули.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.