Декоративни възможности на килимите

Килимите са една от възможностите да се промени интериора на стаята като се добави цвят. Много добре изглежда интериора в гостната когато има съчетаване на цветовете на подовото покритие с тези на мебелите и аксесоарите.

Първият начин, който се използва за избиране цвета на изделието в интериора, е съобразяване на цвета му в аксесоарите. Важен момент е да съвпадат нюансите в цветовете. Например, искрящо розови възглавници няма да си подхождат с пастелно розов цвят на изделието. Това съвсем не означава, че трябва да се избират аксесоарите в точния цвят на постелята на пода. Добре е да са с близки нюанси.
Разбира се, когато се избират аксесоарите следва да се реши остават ли те възможност леко да се промени интериора или ще бъдат „за винаги“. За това килимите да са в хармония само със сменяемите аксесоари – щори, възглавници, завеси, картини, вази.

За добрия интериор е желателно да се съчетават цветовете на мебелите с тези на мокета, но не изглежда красиво, ако са в еднакъв цвят. Ако желаете мебелите и килимите да са в светли цветове, то избирайте такива, които са контрастни. Например, много добре си подхождат бели мебели на червено подово покритие. Когато в помещението е използвано разноцветно изделие, аксесоарите избирайте в един или два цвята от неговите, които много добре реализират вашата идея за интериора.

При наличие на бели или с ярък цвят мебели, използвайте в интериора изделие с наситен контрастен цвят. В много светъл интериор яркото изделие разрежда монотонността. За съживяване на контрастния интериор, следва да се използват килими с наситени цветове, но не много ярки. Когато вашите мебели са тъмни, както и пода, използвайте изделие за пода със светъл цвят и така го поставете, че да бъде в непосредствен контакт с тъмните мебели. Изделията в неутрални и светли цветове – кремаво, бежово, млечно-бяло, пясъчен – най-много подхождат за един спокоен интериор.

Килимите може да бъдат и доминиращ цвят в интериора. В такъв случай трябва да се намали по някакъв начин цвета, ако това стане прекалено много. За това могат да се ползват различни аксесоари, които да отвличат вниманието от насищане с един цвят. Освен това, самите те ще внесат разнообразие, защото ще бъдат избрани в някакъв нюанс или ако позволява интериора, и в контрастен цвят.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.