Диабет и око

Увреждането на зрението в следствие диабет се нарича диабетна ретинопатия. То може неусетно да доведе до пълна и необратима загуба на зрението.

Тъй като диабетът уврежда кръвоносните съдове, подхранващи ретината. С течение на времето те стават пропускливи и не успяват да отведат хранителни вещества на зрителните клетки. Така може да настъпи необратима загуба на зрението.

Затова е изключително важно да се провеждат редовни очни прегледи, за да се следи състоянието на заболяването и да се взимат навременни мерки за облекчаване на положението.

Ето кое може да влоши диабетната ретинопатия:

  • Липса на контрол на състоянието на кръвната захара
  • Забременяване
  • Повишено кръвно налягане
  • Увреждане на бъбреците

Когато посетите офталмологичния кабинет за пръв път, ще ви бъде направен преглед, при който ще бъде определено зрението ви, ще бъде измерено вътреочното налягане, както и ще бъдат обстойно прегледани очните дъна. При необходимост да се види дали кръвоносните съдове са вече пропускливи, ще бъде назначена снимка на очното дъно.

За да не прогресира увреждането на очите при болни от диабет, трябва кръвната захар да се следи стриктно, а кръвното налягане да се контролира в нормални граници.

Офталмолозите са на мнение, че лечението с лазер при увреждане на окото при диабет, предотвратява загубата на зрението. Лазерното лечение стабилизира до голяма степен състоянието на пациента, но по никакъв начин не може да възстанови загубеното зрение, както и да излекува вече увредената ретина.

Затова е важно лечението, каквото и да е то, да започне навреме.

Преди да се започне с лазерната операция, очният лекар ще разшири зениците. След това с помощта на леща, прилепена към окото, се извършва операцията. Процедурата е много кратка – само няколко минути.

Според медиците, диабетната ретинопатия се проявява при състояние на диабет над 15 години. Това е красноречив факт, който дава надежда заболяването да се предотврати или поне да се овладее до голяма степен.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.