Каква диета да изберем при колит

За тези, които не знаят какво представлява колита, това е болест на храносмилателната ни система. Диета при колит се назначава задължително от лекар или със неговото знаене, че ще правите нещо подобно. Задължителна консултация се извършва, защото можете да навредите на стомаха си чрез приемането на противопоказни храни за вашето състояние. Ако случайно настъпи такъв момент, спрете да консумирате тази храна, която ви е накарала да се чувствате зле, съветва доктор Милена Б.

За да се избегнете от неприятните болки и неразположението на  храносмилателната ви система трябва да спазвате някои неща, които лекуващият ви лекар ще ви препоръча, като примерна диета при колит ще прочетете в следващите редове на статията.

Внимавайте с приемането на храни, които могат да попречат на вашето здраве. Това са месата, които са наситени с повече мазнини, шоколада, полуфабрикатите, газираните напитки, по-силни подправки, алкохол, печените ядки, бързите закуски и прочие. Също така е нужно да ограничите консумацията на кашкавал и сирене. Не го правете повече от веднъж в седмицата.

Храните, които спокойно ще можете да консумирате и да са част от вашата диета при колит са тези плодове, които консумирате без кората. Обезателно белете ябълките и крушите! Облекчение за състоянието си ще получите от приема на соеви кълнове, сурови ядки, висококачествен зехтин, хляб – пълнозърнест или ръжен и др.

Автор: Милена Б

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.