Какво ни казва парфюмният флакон?

Научете как да разпознавате ароматите само по флакона и как да различите оригиналния парфюм от репликата с един поглед

Парфюмерийното изкуство не случайно е обявено за такова. Да дестилираш съставките и да създадеш благоуханен аромат, в който да се влюбят хора от целия свят, никак не е лесна задача. Правилният подбор на аромати, етерични масла, съотношението между тях и фините детайли при създаването на нов аромат граничат със създаването на истинска магия. Но дори когато новото ухание се „ражда“, това съвсем не е достатъчно, за да достигне до нас. Необходим е още един детайл, който е от съществено значение и това е парфюмният флакон.

Макар и да не сте се замисляли по темата, сме напълни сигурни, че можете да различите флаконите на мъжките и дамските аромат без дори да е необходимо да усетите благоуханието, което е скрито в тях. Но задавали ли сте си въпроса как и защо? Причината се крие не само в подбраните цветове, но и във формата на флаконите. Днес ще ви разкрием повече за опаковките на оригиналните маркови парфюми и един полезен съвет за това как да различните марков парфюм от репликите, които заливат пазара само по опаковката.

Макар и да не е абсолютен закон, повечето дамски парфюми са със заоблени флакони, без остри ръбове и имат плавни извивки. Мъжките, от своя страна, са с по-изразени ръбове и са предимно правоъгълни или квадратни.

За аромата на парфюма, до известна степен, можете да добиете първоначално впечатление по цвета. Например, парфюмите с морски или като цяло по-лек и летен аромат, имат предимно бледо син цвят. Това е напълно естествено, имайки предвид базовите морски нотки на парфюмите. Често пъти, флаконите на дамските парфюмите, принадлежащи към тази категория аромати, са обагрен с светло синьо и бяло.  Мъжките, от своя страна, отново са подчинени на синята гама, но при тях се ползват по-тъмни нюанси на света.

Ако си търсите флорален аромат, огледайте се за парфюми с бледо розови флакони или прозрачни, върху които са изрисувани цветя. Звучи напълно логично, нали? Често пъти, дори самата опияняваща парфюмна течност е бледо розова на цвят.

Ако обичате кехлибарените или дървесните нотки, отново се подчиняваме на горе описаната логика. Флаконите на парфюмите, които имат посочените базови нотки най-често са оранжеви, кафяви или понякога дори са оцветени в бежов цвят. Тревистите аромати, обикновено имат светло или тъмно зелени опаковки и т.н.

И както ви обещахме, ще ви разкрием една малка тайна. Ако се чудите как да различите оригинален марков парфюм от нискокачествена реплика, задачата изобщо не е толкова трудна, колкото предполагате. Всъщност, дори и най-добре измайсторените реплики имат съществени разлики, по които можете да ги познаете. Най-лесно ще ви бъде да сравните двата парфюма, поставяйки ги един до друг. Репликите обикновено имат различен цвят, шрифт на опаковката, дори етикетът, ако има такъв, е изработен по различен начин е ползвана друга хартия. Ако нямате възможност да съпоставите два парфюма, за да разберете кой е оригиналният и кой не е, има друга опция. Все пак живеем в дигиталната ера и можем да намерим всичко в търсачките. Потърсете парфюмът, който искате в интернет. Ще ви се появят голям брой изображения на оригиналния дизайн. Необходимо е само да се вгледате внимателно и да потърсите разликите. Ако има такива, то означава, че най-вероятно сте попаднали на реплика. Ако няма разлика между парфюма, който е пред вас и снимката, която сте отворили на телефона, то означава че сте открили марков парфюм.

Все пак ви препоръчваме да не си избирате парфюм само заради красивия дизайн на флакона. Потърсете информация за уханието, прочетете какви са ароматните нотки, които са използвани и, разбира се, обърнете внимание дали това е тоалетна вода или парфюм, тъй като разликата между тях е значителна.

Надяваме се, че сме ви били полезни и сме вдигнали поне мъничко завесата, зад която е скрита тайната на парфюмните флакони.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.