Колко удобно – отопление с пелети

Напоследък много навлиза една сравнително евтина за поддържане технология за отопление, при която се използват пелети. Това са малки, във формата на цилиндърчета, материали с гладка повърхност, изработени от дървесина или по-точно от отпадъчен материал при обработването на дървото. Те са изключително безвредни за околната среда, тъй като начинът, по който се изработват, но и този, по който се използват, е екологично чист.

Те са високо калорични, изгарят с висока ефективност, поради липса на влага и вода, и имат особено ниско съдържание на пепел след като изгорят, което на практика улеснява и тяхното почистване.

Освен това, при горенето не отделят черен дим, което ги прави много удобни за използването им за камини със стъклени врати. При поръчване на пелети цената, която заплащате е много по-ниска в сравнение с тази на дърва, въглища, газ, петрол и др. Единствено по-скъпо би могло да излезе първоначалното монтиране на специално котле за пелети, което разпределя топлината в интериора на къщата или жилището, както и на специална печка или камина.

За тяхната направа се изисква следването на няколко действия, които ще споменем. Първо събраният материал от дървесина се слага на сухо и проветриво място, след което се изсушава от останалата влага. Следваща стъпка в нейната обработка е смилането на материала, след което той се компресира и добива тази малка цилиндрична форма. Последна стъпка в обработката е изпичането на получения материал, след което той става на гранули за отопление.

Техният цвят варира от охра до тъмно кафяво, а категорията им, въз основа на направата в 3 групи, според европейските стандарти. Първата група се характеризира с по-малко пепел и са подходящи за домашни условия, втората група пелети са с повече пепел и са подходящи както за дома, така и за административни сгради, а трета група не е за дома, а за производствени нужди.

Готовите пелети обикновено се продават в пакети от 15 или 20 килограма.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.