Области на приложение на звукоизолацията

Ако недалече от вашето жилище се намира даже обикновена автобусна спирка, не е нужно да ви се обяснява, какво е това шум и как той влияе на нервната система на човека. Даже в най-добрия случай той ще предизвика у човека постоянно раздразнение и повишена нервност. Трябва да се знае, че нивото на шума се измерва в децибели. Съгласно санитарните норми нощно време този показател не трябва да превишава 30 Дб, а през деня – 40 Дб.

Да се постигне този резултат е възможно с направата на звукоизолация с подходящите материали, които се произвеждат в голямо разнообразие от съвременната промишленост. Задачата на тези материали е да защитят помещението от проникване в него на излишни шумове. Частично звуците се задържат и разсейват, а част от тях се отразяват и се връщат обратно във външната среда.

Звукоизолационните качества на самата сграда са в зависимост от дебелината на самите стени. Колкото те са по-дебели, толкова по-малка е вероятността чрез колебанията на въздуха да могат да предадат своята енергия. Добри звукоизолиращи качества притежават бетона и тухлите. Гипсокартонът, например, лошо поглъща звука, но притежава достатъчна отразяваща способност.

Звукоизолацията със звукопоглъщащи материали осигурява пълно неутрализиране на колебанията на звуковите вълни. Тези материали имат различна структура – гранулирани, влакнести или клетъчни. Използването на тези материали не е задължително да е достъпно за ползване само от професионалисти по звукоизолация. Така, например, обикновената минерална вата, която може да се намери във всеки магазин за строителни материали, може с успех да замени професионалните аналози. Даже, ако постелите на пода качествен килим, може да намалите ехото. Меката мебел също намалява шума, както и тежките завеси.

Разбира се, има възможност да се разгледат много по-ефективни методи за звукоизолация. Качествени акустични панели могат да се използват за помещения, където има много висок шум. Голяма част от тези материали, използвани за звукоизолация, са разработени в различни цветове и форми, което ги прави приложими за всеки интериор. С една дума, това са отлични звукоизолиращи материали за стените в жилището.

Учените са установили, че най-благоприятното ниво на шума за живота на човека е при 25 Дб. Високите шумове водят до безсъние, което бързо прераства в невроза и до сериозни психически нарушения.

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.