Хронични болести на долните дихателни пътища

От тази група заболявания страдат милиони хора в целия свят. В нея влизат предимно хроничен бронхит, астма, емфизем и хронична обструктивна белодробна болест. Като основна причина за тези заболявания се посочва тютюнопушенето. Други причинители са замърсеният въздух, алергени, генетична предразположеност или вредни условия на работа.

Хроничните болести се характеризират с оплакване от недостиг на въздух, причина за което е обструкцията на дихателните пътища. Тя е необратима, когато става дума за хроничен бронхит или емфизем и обратима при астмата.

При хроничния бронхит се наблюдава продуктивна кашлица през по-голямата част от месеца за минимум три месеца поне две последователни години. Заболяването се характеризира с непрекъснато възпаление и увреждане на бронхите. Заради възпалението, непрекъснато се наблюдава производство на слуз и набъбване на стените на бронхите. Основен причинител на заболяването е тютюнопушенето, включително и пасивното.

Емфиземът е странно постоянно разширение на алвеолите. При него се достига до разрушаване на стените на алвеолите. Причинители на заболяването са тютюнопушенето и антитрипсиновия дефицит, който е наследствено заболяване. При разрушаването на стените на алвеолите се получават въздушни торбички. Нарушава се обмяната на кислорода и въглеродния диоксид, в следствие на което се получава недостиг на кислород и наличие на повече въглероден диоксид, познати в медицината като хипоксемия и хиперкапния. Емфиземът започва с недостиг на въздух, наблюдава се и кашлица, заради хроничния бронхит, който е предшестващ. Когато заболяването напредне, всяко физическо усилие ще предизвиква задух. Усложненията при емфизем са респираторна ацитоза и масивен срив на белия дроб, в следствие на пневмоторакс. Тези усложнения водят до смърт на болния.

Както вече казахме, астмата е единственото хронично заболяване на долните дихателни пътища, което е обратимо. Причината за появата на астма е хипералтивността на дихателните пътища. Когато има астматичен пристъп, се наблюдава възпаление и подуване на бронхите. Дразнителите за получаване на пристъп са различни: димът от цигарите, студеният въздух, стресът, прекомерно физическо натоварване и др.

При хронични заболявания препоръчваме Имунофан Спрей!

About

Your email will not be published. Name and Email fields are required.